Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

πάντηση Κούρδων Ανταρτών σε Ερντογάν: Επίθεση σε τουρκικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) εξαπέλυσαν επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σέλμο, στο Κοζλούκ της επαρχίας Μπατμάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη του προσωπικού ασφαλείας και ένας ηλεκτρολόγος. Τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σέλμο διαχειρίζεται η καναδική εταιρία Transatlantic Petroleum, σύμφωνα με την οποία είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες στην Τουρκία. Επίθεση που πρέπει να θεωρηθεί απάντηση στη διπρόσωπη κυνική πολιτική Ερντογάν, που εφαρμόζει τακτική καρότου-μαστιγίου απέναντι στην κουρδική μειονότητα, επιδιώκοντας την έξωθεν καλή μαρτυρία και τη διαιώνιση του καθεστώτος καταπίεσης και υποταγής της.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η κυβέρνηση της Τουρκίας καθώς αναλαμβάνει να επιτεθεί και να αποτελέσει το βασικό μοχλό ανατροπής του καταπιεστικού και διεφθαρμένου καθεστώτος του Άσαντ, που καταπνίγει τον εξεγερμένο λαό του στο αίμα, χρειάζεται ένα «ανθρωπιστικό και ειρηνικό προσωπείο». Όμως, τα καύσιμα του φιλοπαλαιστινιακού προφίλ του Ερντογάν εξαντλήθηκαν γρήγορα, αφού δεν άντεξαν στην σύγκριση με την πολιτική πολέμου και εθνικιστικού παροξυσμού που ασκεί στους Κούρδους μειονοτικούς πληθυσμούς, ενώ παράλληλα, στο τελευταίο ταξίδι του Στόλου της Ελευθερίας, οι απειλές του προς το Ισραήλ πνίγηκαν στα χωρικά ύδατα της Γάζας, για να ακολουθήσει μια κωλοτούμπα αντάξια του πρωτομάστορα Καρατζαφύρερ.  
Η λύση λοιπόν που αναζητούσε το αστικό κατεστημένο της Τουρκίας βρέθηκε στο παρελθόν.  Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ερχόμενος σε ρήξη με το  κεμαλικό παρελθόν της Τουρκίας, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον κουρδικό λαό για τις σφαγές που διέπραξε ο τουρκικός Στρατός κατά την διάρκεια της εξέγερσης του Dersim την περίοδο 1936-39. Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, «αν χρειάζεται να απολογηθώ για λογαριασμό ολόκληρου του τουρκικού κράτους… Θα το κανα και το κάνω, ζητώ συγγνώμη». Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της κουρδικής εξέγερσης του Dersim είχαν σκοτωθεί από τον τουρκικό Στρατό 14.000 Κούρδοι από τον τουρκικό Στρατό, όταν ηγέτης της Τουρκίας ήταν ο Κεμάλ Ατατούρκ. Αναμφίβολα η δήλωση αυτή θα προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας αφού για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ένα έγκλημα το οποίο διαπράχτηκε όταν στην ηγεσία της χώρας ήταν ο Ατατούρκ. 
Και η αποκαθήλωση του Κεμάλ μπορεί να γίνει μόνο από κάποιον που φιλοδοξεί να είναι ο Κεμάλ της Τουρκίας του 21ου αιώνα! Προς το παρόν η σύγκρουση παρουσιάζεται ως προσωπική απάντηση στον Kemal Kilicdaroglu, τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος της Τουρκίας, η οικογένεια του οποίου προέρχεται στην περιοχή Tunceli όπου και διαπράχθηκαν τα περισσότερα εγκλήματα, τότε. Ο Ερντογάν δήλωσε του ότι ναι μεν, εκείνος ζήτησε, τελικά συγγνώμη, όμως το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κι ο Kilicdaroglu μιας και το δικό του κόμμα ήταν στην εξουσία τα χρόνια της τουρκικής θηριωδίας.
Ενώ όμως ο Τούρκος ηγέτης διεκδικεί πόντους στην εσωτερική σύγκρουση με την κεμαλική παράταξη αφήνοντας παρακαταθήκη για την αναγνώριση του ως νέος Ιστορικός Ηγέτης, ζητά συγγνώμη και απαιτεί την συμφιλίωση με τους Κούρδους, στέλνοντας  ένα μήνυμα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς είναι πρόσφατη η σύγκρουση του με το Γάλλο πρόεδρο Ν.Σαρκοζί σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, σειρά γεγονότων αποκαλύπτουν τις πραγματικές του προθέσεις και τη σημασία αυτών.
Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ-Ε.Ε., αλλά και το κλίμα εθνικισμού-ρατσισμού που διχάζει την κοινωνία του γειτονικού κράτους, προχωρά σε ακραίες κατασταλτικές επιλογές. Περισσότερα από 60 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση την Τρίτη στην Τουρκία με την κατηγορία ότι διασυνδέονται με Κούρδους αυτονομιστές. Οι συλλήψεις ήλθαν στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιάρμπακιρ. Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων είναι δικηγόροι, καθώς και μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP).
Από το 2009, 700 πρόσωπα, σύμφωνα με την κυβέρνηση και 3.500, μεταξύ των οποίων βουλευτές και δήμαρχοι, σύμφωνα με τους κουρδικούς κύκλους, έχουν φυλακιστεί για συνεργασία με την KCK. Επί της ουσίας το Τουρκικό κράτος επιχειρεί να αφήσει ακέφαλη την κουρδική μειονότητα ρίχνοντας στις φυλακές την πολιτική και πνευματική πρωτοπορία της. Αξίζει να δούμε ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο εξέχοντες διανοούμενοι που φυλακίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής στις αρχές του μήνα. Κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ένα πολιτικό φόρουμ υπέρ των Κούρδων. Η σύλληψη του Ραγκίπ Ζαρακολού, συγγραφέα και εκδότη, και της συνταγματολόγου Μπισρά Ερσανλί προκάλεσαν διαμαρτυρίες στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Συνήγοροι του πρώην αρχηγού των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίων, καθώς και μέλη του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος BDP, περιλαμβάνονται μεταξύ των συλληφθέντων. Τα πρόσωπα που τέθηκαν υπό κράτηση κατηγορούνται ότι είναι μέλη της KCK (Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων), σύμφωνα με πηγή των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ντιγιάρμπακιρ.
Οι διώξεις αυτές αποτελούν συνέχεια με άλλα μέσα, του πολέμου που διεξάγει η κυβέρνηση Ερντογάν εναντίον της Κουρδικής μειονότητας τόσο στην Νοτιοανατολική Τουρκία, όσο και στο εσωτερικό του Ιράκ, αλλά και στα σύνορα με το Ιράν. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μεγάλη κινητικότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καταγράφεται στα σύνορα με το Ιράν στην περιοχή Çukurca στην επαρχία Hakkari. Φάλαγγα 200  στρατιωτικών οχημάτων συνοδευόμενα από οχήματα MRAP Kirpi κινήθηκαν αυτές τις ημέρες παράλληλα προς τα τουρκο-ιρανικά σύνορα. Πρόκειται για μεγάλη μετακίνηση  ένοπλων στρατιωτών και πυρομαχικών από την περιοχή  της πόλης Çayırlı της ανατολικής Ανατολίας που έγινε με τη συνοδεία ελικοπτέρων τύπου Cobra, σύμφωνα με διαταγές που δόθηκαν για έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή αυτή.
Είχε προηγηθεί αιματηρή επίθεση κατά τεθωρακισμένου αστυνομικού οχήματος με 5 νεκρούς αστυνομικούς στην περιοχή Guroymak της επαρχίας Bitlis, ως μια ακόμη απόδειξη της υψηλής μαχητικότητας των ανταρτών. Οι μαχητές της κουρδικής οργάνωσης είχαν τοποθετήσει στην σχάρα ασφαλείας στο 5ο χλμ του αυτοκινητοδρόμου Guroymak-Bitlis εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος εξερράγει με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 αστυνομικοί και τρείς πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν τέσσερα ακόμα άτομα.
Όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν δε θέλει την ειρήνη, δε θέλει την πολιτική λύση του Κουρδικού ζητήματος. Αντίθετα η πολιτική καταπίεσης και πολέμου που ακολουθεί μπορεί να του προσφέρει δημοτικότητα και την εθνική ενότητα των Τουρκικών πληθυσμών, αλλά βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Κουρδικών και Τουρκικών πληθυσμών, που τείνει να γίνει αγεφύρωτο.
Πλέον, η Τουρκία πρέπει να υπολογίζει την εχθρότητα και ενός απείρως πιο επικίνδυνου πολιτικού και στρατιωτικού αντιπάλου, του κράτους Τρομοκράτη Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Τουρκίας από τους Κούρδους αντάρτες σημειώθηκε αμέσως μετά την υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και του πετρελαϊκού κολοσσού Shell, μεγάλης συμφωνίας για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι υποθαλάσσιες έρευνες τις οποίες ετοιμάζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να ανεβάσουν την ένταση καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει πως θα πραγματοποιηθούν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας! Το σημείο αυτό είναι κρίσιμο καθώς η Τουρκική ΑΟΖ ίσως  και να μην αναγνωρίζει την κυριαρχία του Καστελόριζου στα θέματα της ελληνικής ΑΟΖ. Mέχρι στιγμής έχει τονιστεί πως οι σεισμικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά της Αττάλειας χωρίς να διευκρινιστεί το ακριβές σημείο. Η σημασία που έχει η συμφωνία αποκαλύπτεται και από τον εξής όρο: οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν με τα έξοδα τις Shell και τα έσοδα που θα προκύψουν από την ανεύρεση φυσικού αερίου ή πετρελαίου θα μοιραστούν ισόποσα ανάμεσα στην Τουρκία και την Shell. Η Άγκυρα πριν από λίγους μήνες έχει υπογράψει παράνομη συμφωνία με το κατεχόμενο τμήμα της Βόρειας Κύπρου, καθορίζοντας την υφαλοκρηπίδα ανάμεσα τους.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου