Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ttp://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/11/blog-post_3685.html

Την ίδια ώρα που οι "προβολείς" των κυρίαρχων ΜΜΕ είναι στραμμένοι στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ ήδη προετοιμάζονται για έναν ακόμα γύρο εκτύπωσης πληθωριστικών δολαρίων, προκειμένου το κράτος να συνεχίζει να χαρίσει λεφτά στις χρεωκοπημένες τράπεζες. Εννοείται πως αυτό αποτελεί και για εμάς μια βεβαιότητα, όπως έχουμε ξαναγράψει εδώ και χρόνια. Το μόνο που μένει να δούμε είναι το πότε θα το κάνουν, και το πόσα λεφτά θα δώσουν στις τράπεζες αυτή τη φορά. Αν δε σταματηθούν πάντως, δε σταματάνε.

Σε άρθρο του Bloomberg, διαβάζουμε ότι οι επενδυτές αναμένουν από τη FED, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, να εκτυπώσει πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, ως "φρέσκια" βοήθεια προς τις τράπεζες το 2012. Ο βασικός λόγος που αναφέρει το Bloomberg είναι τα στεγαστικά δάνεια ("mortgages"), καθώς η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο (άσχετα αν τα κυρίαρχα ΜΜΕ έχουν πλέον θάψει το θέμα, και τηρούν "σιγή ιχθύος" για τις εξελίξεις σχετικά με τη "στεγαστική φούσκα" των ΗΠΑ).

Εννοείται βέβαια πως το στεγαστικό ΔΕΝ είναι το μοναδικό θέμα, απλά η Αμερική εκτυπώνει με "σταδιακό" τρόπο τα τρισεκατομμύρια που χρειάζονται οι τράπεζες, για να καλύψουν τις ζημιές τους από στεγαστικά δάνεια, κρατικά ομόλογα, παράγωγα (derivatives) και οτιδήποτε άλλο έχουν στην κατοχή τους και δε μπορεί να εξοφληθεί.

Άλλωστε, αν οι ΗΠΑ (αλλά και όλοι οι υπόλοιποι) εκτύπωναν μονομιάς όλα αυτά τα τρισεκατομμύρια, τότε θα το έπαιρναν όλοι χαμπάρι τι γίνεται, και θα είχαμε χαμό. Τώρα η κατάρρευση του δολαρίου είναι 'ελεγχόμενη', και οι περισσότεροι δεν την καταλαβαίνουν - άσε που μπορούν να κοροϊδεύουν και να τρομάζουν τον κόσμο, διότι κάθε φορά που τα λεφτά των τραπεζών τελειώνουν και χρειάζονται κι άλλα, απειλούν ότι "θα έρθει η καταστροφή αν δεν εκτυπώσετε χρήματα για χατήρι μας". Και έτσι καταφέρνουν να πείσουν τον κόσμο να το αποδεχτεί, αν και ο μόνος σκοπός αυτής της διαδικασίας, της μαζικής δηλαδή εκτύπωσης χρήματος είναι (α) να σώσει το χρεωκοπημένο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και (β) να ρίξει πάρα πολύ κάτω το μισθό του εργάτη, καθώς το νόμισμα στο οποίο πληρώνεται διαρκώς πληθωρίζεται, μέχρι να υπερπληθωριστεί εντελώς, και άρα χάνει την αξία του (εξ ου άλλωστε και η "άνοδος του χρυσού", η "άνοδος του πετρελαίου", ή η "άνοδος της τιμής των τροφίμων" που προκαλεί "εξεγέρσεις για τρόφιμα" σε φτωχές χώρες. Από τη στιγμή που τα νομίσματα πληθωρίζονται, χάνουν την αξία τους, και άρα χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα για να αγοράσεις τα ίδια πράγματα)

Εδώ και το σχετικό άρθρο του Bloomberg:

Bond Dealers See Fed Buying $545 Billion of Home-Loan Debt in Third Easing
The biggest bond dealers in the U.S. say the Federal Reserve is poised to start a new round of stimulus, injecting more money into the economy by purchasing mortgage securities instead of Treasuries.

Fed Chairman Ben S. Bernanke and his fellow policy makers, who bought $2.3 trillion of Treasury and mortgage-related bonds between 2008 and June, will start another program next quarter, 16 of the 21 primary dealers of U.S. government securities that trade with the central bank said in a Bloomberg News survey last week. The Fed may buy about $545 billion in home-loan debt, based on the median of the firms that provided estimates. 

Ανάμεσα στις τράπεζες που προβλέπουν ότι η FED θα τυπώσει χρήμα και θα τις σώσει, προτιμώντας να αφήσει αμέτρητους εργάτες να πεινάσουν από το να χρεωκοπήσουν οι τράπεζες είναι και η Societe Generale (SocGen).

Κάνουμε ειδικά αναφορά στην περίπτωση της, διότι (α) είναι από τις πιο προβληματικές τράπεζες, λόγω των πολλών ομολόγων των PIIGS που έχει, και (β) διότι στην ανάλυση της, που τη βρήκαμε στο zerohedge, κάνει μερικές ενδιαφέρουσες παραδοχές, όπως πχ ότι η πολιτική αυτή των ΗΠΑ πληθωρίζει (υποτιμά) το δολάριο, και το μόνο που θα μείνει σταθερό είναι...ο χρυσός, την ισοτιμία του οποίου βλέπει σε νέα επίπεδα-ρεκόρ από 1900$/ουγγιά έως 8500$/ουγγιά:

SocGen Sees $600 Billion QE3 Starting In March 2012 Sending Gold Up Between $1900 And $8500/Oz
SocGen has released its much anticipated Multi Asset Portfolio Scenario/Strategy guide titled simply enough "Patience: bad news will become good news" where, as the insightful can guess, the French bank makes the simple case that the worse things get, the stronger the response by global central banks will be. (σ.σ. δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες των κρατών θα τυπώσουν λεφτά και θα τα χαρίσουν στις τράπεζες)

Here is the key quote for those worried that : "A major liquidity crisis should not occur this time, as we think we are on the eve of major QE in the UK, US and (a bit) later on in the EZ." (σ.σ. για όσους μπερδεύονται με τα ακρωνύμια, το QE σημαίνει εκτύπωση χρήματος, και το EZ σημαίνει ευρωζώνη (EuroZone))

The next question is "How big will QE3 be"? Well, according to SocGen, the Fed will preannounce it in the January 2012 FOMC statement, the monetization will last from March 2012 until the end of the year, and will buy a total of $600 billion.

As to what to do, besides going long some financial stock and hoping it is not the one that is allowed to fail, SocGen has some simple advice: "Buy gold ahead of QE3 as money creation has a strong impact on prices" - in other words just as we suggested yesterday courtesy of the Don Coxe correlation chart. Why gold and not BAC? Because, "Gold is highly sensitive to US QE, as every dollar of QE goes into M0, triggering the debasement of the USD. (σ.σ. "debasement of the USD" - υποτίμηση του δολαρίου) Gold = $ 8500/Oz: to catch up with the increase in the monetary base since 1920 (as it did in the early 80s). Gold = $1900/Oz: to close the gap with the monetary base increase since July 2007(QE1+QE2)."

Και για να μη νομίζουμε ότι η ευρωζώνη δεν κάνει κάτι αντίστοιχο, δείτε και αυτό (η ΕΚΤ επίσης τυπώνει χρήμα, αγοράζοντας ομόλογα με λεφτά που τυπώνει από το πουθενά, απλά το κάνει σε σχετικά πιο περιορισμένη κλίμακα):

ΕΚΤ: Αγόρασε κρατικά ομόλογα 8,51 δισ. ευρώ
Στα 8,581 δισ. ευρώ έφτασαν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, μεταδίδει το Reuters. Το συνολικό ποσό που έχει δαπανήσει η ΕΚΤ από την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Μάιο του 2010 ανέρχεται στα 203,5 δισ. ευρώ. 

Ως "επιδόρπιο", δείτε ένα ακόμα άρθρο του Bloomberg που αποκαλύπτει τα αμύθητα κέρδη των τραπεζών από τα λεφτά που παίρνουν από τη FED από το 2008 που ξέσπασε η κρίση. Καθίστε άνεργοι και άποροι τώρα εσείς και πληρώστε χαράτσια (αν έχετε - γιατί αν δεν έχετε θα μείνετε χωρίς ρεύμα και και χωρίς σπίτι):

Η Fed έκρυψε τα 7,7 τρις. στις τράπεζες
Περίπου 13 δισ. δολάρια ήταν το καθαρό όφελος των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ και του υπόλοιπου πλανήτη από τις «μυστικές» πολιτικές διάσωσης που ακολούθησε αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 η Fed.

Τόσο η Fed όσο και οι τράπεζες αγωνίστηκαν επί μια διετία προκειμένου οι λεπτομέρειες αυτού του «μεγαλύτερου πακέτου διάσωσης στην ιστορία των ΗΠΑ» να μη βγουν ποτέ στο φως. Ωστόσο το πρακτορείο Bloomberg κατάφερε πρόσφατα και έπειτα από δίκη που κέρδισε, να γίνει κάτοχος μιας έκθεσης 29.000 σελίδων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για την οικονομική κρίση και την καταγραφή 21.000 συναλλαγών έκτακτου δανεισμού προς τις τράπεζες. Τα λαβράκια που βγήκαν ήταν πολλά. Μεταξύ άλλων:

α Ως τον Μάρτιο του 2009 η Fed είχε δεσμεύσει -είτε σε δάνεια είτε σε εγγυήσεις ή άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις- για τη διάσωση των μεγάλων τραπεζών 7,77 τρισ. δολάρια. Ποσό μεγαλύτερο του 50% του ΑΕΠ των ΗΠΑ εκείνο το έτος.

β Μόνο σε μία ημέρα, στις 5 Δεκεμβρίου του 2008, η Fed διέθεσε για τις συνολικές δανειακές ανάγκες των παραπάνω 1,2 τρισ. δολάρια.

γ Πέντε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ -JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo- αποσπούσαν τη μερίδα του λέοντος. Ελαβαν 160 δισ. δολάρια από το ταμείο διάσωσης (TARP) και περί τα 460 δισ. δολάρια σε έκτακτο δανεισμό από τη Fed. Σε αυτές πήγαινε το 63% των ημερήσιων -και με χαμηλότερο της αγοράς επιτόκιο- χορηγήσεων της Fed.

Η Fed όμως δεν ονομάτισε ποτέ αυτές τις τράπεζες, ενώ οι τραπεζίτες δεν αναφέρθηκαν ποτέ στον έκτατο δανεισμό τους, παρ' ότι την ίδια στιγμή διαβεβαίωναν τους επενδυτές ότι τα ιδρύματά τους ήταν υγιή. Παρ' ότι η Fed λέει ότι όλα τα δάνεια εξοφλήθηκαν από τις τράπεζες, το όφελος των τελευταίων από τα χαμηλότερα της αγοράς επιτόκια (έως και 0,01% τον Δεκέμβριο του 2008), με τα οποία τους δάνεισε, έφτασε τα 13 δισ. δολάρια. Η κρυφή χρηματοδότηση βοήθησε τις τράπεζες να διατηρήσουν την πλαστή εικόνα τους και βεβαίως να γίνουν στη συνέχεια ακόμη μεγαλύτερες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου